Söndagkväll 22 nov


Sen söndagkväll, regnet & blåsten piskar utanför fönstren.

Hugo & jag har kollat på film, Johan Falk del 2 av de nyaste i serien, riktigt bra & spännande deckare med Johan Eklund & Joel Kinnaman (bra ung skådis) i huvudrollen.

Inte ens hundarna vill gå ut i detta väder & det vill inte säga lite det...

Olga & lilla Ella 6 månader, är trötta som sjutton. De har varit på utställning i Uppsala/Jälla ridhus i dag. Mycket  med helt andra saker i livet på senaste tiden, tveksam in i det sista om jag skulle åka. Men dit åkte jag med noll i förväntningar, mest för att det är så nära & för att det är skoj att träffa många gamla bekanta, kompisar & hunduppfödarkolleger.
Väl där så var det riktigt skoj, fin stämning & arrangemang (eloge till Goldenklubbens Upplandssektionen!).
Dessutom skötte sig både Ella & Olga jättebra faktiskt & var nog inte så dumma, läs fula & halvfeta ;-) ändå. Väldigt lätt då man går här hemma, & som nu i regn & rusk & kikar på sina leriga, ullluktande vårtsvin, menar förstås hundar, att man blir hemmablind, dvs inte riktigt ser deras ev kvaliteter.
Hur som helst, Ella blev 3:e bästa tikvalp i hård konkurens & halvsyrran Olga blev 2:a bästa tik oxå i konkurrens med flera riktigt snygga tikar. Tur att jag åkte ändå!
Monica, mästerfotografen med Rex & Albin härifrån, tog några fina bilder, se nedan!
Jätteroligt att Molly, Stina & Frosty härifrån, med mattar Marie, Rose-Marie & Maria oxå var där! Är mkt glad över mina duktiga, kunniga valpköpare!

Uppdaterat hemsidan med lite nya bilder, kika in om ni vill. Den, hemsidan alltså, behöver verkligen ryckas upp & uppdateras i alla avseenden, tex valpplaner, gamlahundar, unga hundar, fotogalleriet som spamades & som jag tyvärr var tvungen att stänga  osv. Dessutom hade jag förr i värden en Engelsk variant, den har totalt falierat med tiden...
Nåja det är på gång!

Susanne

Ella
Olga

Gener, arv mm


I dag är det grått, riktigt grågrått. Men så är det ofta i denna månad. Tog mig en riktig sovmorgon, känns som om man kan unna sig när det ser ut som det gör ute.

Skoj som alltid att läsa era kommentarer här i bloggen. Nån bad mig berätta mer om avelskonferensen & om avelsindex. Bra konferens överlag, roligt att träffa många gamla bekanta men speciellt att lyssna på forskarna (veterinärer) & genetikern från Sveriges lantbruksuniversitet. Vilken kunskap & vilket brinnande engagemang!
Varför jobbar man inte med sånt...Tänk att hundens genom, dvs hela arvsmassan nu är kartlagd, fantastiskt!

Läs mer här om alla superintressanta forskningsprojekt, bl.a försöken att finna genen/generna för ögonsjukdomen PRA (Progresiv retinal atrofi)  som i allra högsta grad rör vår ras. http://hunddna.slu.se/

Se även Lupas site, det är ett samarbete mellan veterinärkliniker runt om i Europa för att samla DNA från hundar. Det primära målet med projektet är att identifiera gener och mutationer för ett antal sjukdomar i vissa raser för att kunna användas som grund i mer grundlig forskning hos människa men även förstås för att kunna bota hundarna. http://www.eurolupa.org/public.html

Avelsindex var det ja, mkt kort kan man säga att det är en ny metod & från uppfödarhåll mycket efterlängtad metod att värdera & räkna ut avelshundens arvbarhet vad gäller höfter & armbågar. I stället för att fokusera på den enskilda hundens HD/AD resultat så ser man till hela dess släkt & som sagt till dess förväntade arvbarhet. Läs mer här http://goldenklubben.se/golden/halsa/hded/avelsindex/

Efterlysning! Sitter i valberedningen för Golden retriever klubben i Uppland, flera poster skall tillsättas & jag efterlyser, engagerade, positiva Goldenmänniskor som är intresserade av att vara med & jobba. Det finns plats för såväl nya som "gamla" Goldenägare. Mixen av olika erfarenheter & kunskaper behövs!
För ni vet väl det, att det ger mycket att jobba i förening & för det man brinner för! Kontakta mig för mer info & vid intresse!


Nu ska jag ut med hundarna, vi åker till vackra Fjällnora & går en långprommenad där.

Fått hem ved, äntligen, så nu återstår bara att bära & kasta in den i vedboden, Erik & Hugo har lovat att hjälpa mig med det idag. Blir ett bra gympapass!

Polly löper, Maxim suckar, men tar det med jämmod. Han är cool gossen.

Susanne


Roxannevalp under blommande Plommonträd

En tanke...


Mina kära doggar & jag hade en fin eftermiddag i skogen i dag. Efter flera jobbnätter i veckan & lite för lite sömn, firmajobb, trött & sliten är det en lisa för själen att vandra runt i naturen i några timmar. Man tänker bra då.

VargMary är speciell, hon kan verka distanserad & i sin egna värd, & är allt annat än en svansviftande Golden retriever, men rätt som vi var där bland träden, så kom hon fram till mig, hoppade upp med frambenen på mina axlar, spände ögonen i mig & bara stod så i säkert ett par minuter, med svansen stilla viftande. Fin upplevelse.

Vet inte om det är novembermörkret som gör att de exitstensiella frågorna i livet tittar fram, vad vet jag, kanske i kombination med händelser i mitt liv på sista tiden.
Att livet är kort & förgängligt anar & inser nog de flesta. En farbror gick bort när jag arbetade härom natten. Det får mig att tänka & inse att livet är här & nu, carpe diem, kanske uttjatat, men fånga dagen, betyder det väl.
Har oxå tänkt mycket på hur vi människor fungerar & är.
Tänk att ett leende & ett fint ord eller två renderar i så mycket glädje tillbaka.
Tystnad & avstånd renderar i ännu mer tystnad & avstånd.
Att respektera varandra, se varandra & visa att man bryr sig, finnas där, om så även på avstånd, betyder mycket. Helt enkelt vara rädda om varandra.

Koppla ihop era datorer med stereon nu & lyssna på en av de absolut finaste låtar som gjorts, ever, Joe Cocker från Woodstock 1969, med Beatles låt, som han gjorde helt till sin egen, With A Little help From My Friends. Dessutom är texten helt sann, vad vore man utan sina vänner. http://www.youtube.com/watch?v=uQYDvQ1HH-E Här kommer en klassiker till, från början med Ray Charles, men här i Joe Cockers speciella version, You Are So Beatiful, http://www.youtube.com/watch?v=z-tUFmMy3kc&feature=related

I morgon skall jag på Avelskonferens på Viktoria i Uppsala. Ska bli skoj, få en massa nyheter till livs samt träffa hundfolk från hela landet. Byta erfarenheter, diskutera avel & hund mm. Skönt att det är så nära dessutom.

Ha en fin helg.

Susanne


Mary med sin äldre brorsa Boogie, då blev BIS placerade på specialen i Västerås, Mary blott 15 mån!20 års sedan...


Tänk att det idag är 20 år sedan Berlinmuren föll.

Martin, älsta sonen, var nyfödd & vi bodde på Svartsjölandet/Ekerö på den tiden.
(Till Almunge eller Lantmunge som mina ungar kallar det, flyttade vi till jul samma år.)
Att muren öppnats/fallit verkade fullständigt otroligt & jag minns att jag inte trodde på det då jag hörde det först. Hur som helst, fantastiskt att få ha varit med om den dagen.


Här kommer en vacker låt som jag lyssnade mycket på vid den tiden, Eva Dahlgren, Ängeln i rummet http://www.youtube.com/watch?v=V1Xxh8WUErE
Tack för era tankar & ideér på hundämnen att skriva några rader om. En var varför jag föder upp just Golden retriever & hur länge jag haft rasen osv. Här kommer storyn.

Jag var 7-8 år & älskade hundar & alla djur egentligen, men en egen hund var på den tiden lika overkligt som om jag skulle flyga till månen, jag hade svår astma & allergi som liten & nästan alla kontakter med pälsdjur resulterade i akutfärder till Akademiska.
Skaffade fiskar & akvarium, lånade en sköldpadda ibland, men hur kul var det i jämförelse med en hund :-)

Våra grannar i Björklinge, hade en fantastiskt hund av en mycket ovanlig ras, Golden retriever var inte alls vanliga i början av 70-talet. Jag kastade mina längtande blickar länge på Pierina, som hunden hette. Till slut, fullprepererad med diverse mediciner, började jag gå ut med henne, till att börja med i smyg för mina föräldrar.
Vi gick & vi gick, tränade & hade det hur kul som helst, varje dag efter skolan. Det dröjde inte länge innan jag började ta hem henne oxå, även det till att börja med i smyg för mina prövade föräldrar. På något vis med en järnvilja & en enorm längtan efter hund, så fixade jag det. Pierina bodde allt mer hos oss, vi gick kurser, ställde ut osv.
Visst astmabakslag kom & jag vågade aldrig berätta för mina läkare om detta, men på något vis klarade jag av hund allt bättre. Jag tror att viljan kan förflytta berg samt att när man utsätts för det man är allergisk mot, så börjar imunförsvaret vänja sig & klara av det allt bättre.

När jag var 14 år började jag praktisera på en Golden kennel i Knivsta,  Mona Wilke blev min Golden & hundmentor & vi snackade & levde hund i princip dygnet runt då jag var där.
Skrev stamtavlor, diskuterade genetik, avel, avelshundar, for på utställningar & jag fick vara med & föda upp många kullar. Det var som att komma till himlen för mig! Sen var det liksom aldrig något snack för mig, att jag skulle föda upp Golden retriever var bara en självklarhet.

Min första egenuppfödda kull kom 1985, kenneln fanns då i en 1:a på 45 kvm i Luthagen/Uppsala ;-) så jag flyttade hem till pappa i Björklinge ett tag & hade kullen där.
Kortfattat var det så det hela började! Har skrivit lite om det på hemsidan oxå, under "välkommen" samt under "historik"


Nu ska jag gå ut i skogen med hundgänget, solen skiner fast det är november, frost i träd & på marken, vackert! Annars mycket nattjobb denna vecka.

Susanne

Strömkarlens Pierina född 1971


Håller dörren...


Hej på er!
Tänk vad rara ni är & så mycket fint ni skrivit här om denna blogg & innehållet i den!


Att ni uppskattar den gör mig förstås jätteglad & det är klart att jag tänker en gång till angående beslutet att lägga ner den. Så vi säger så att jag håller dörren öppen & skriver nån gång ibland. Hör gärna av er med förslag på ämnen att ta upp!

Nu skall jag ut i skogen med hundarna, ska bli skönt, speciellt idag, har varit på begravning & längtar efter lugnet i naturen.


Ha en riktigt fin helg nu allesammans!


Fin gammal klassiker med Pink Floyd, Wish you were here.
http://www.youtube.com/watch?v=IXdNnw99-Ic

Susanne

Tack för mig


Har alltid tyckt om att skriva, hellre än bra, kan man väl säga.
Att skriva här har varit skoj, eller fram för allt responsen från er!
Nu känns det som om jag plitat ner det mesta om hund ur mitt perspektiv. Ni har ju fått en dos även av mitt övriga liv, personligt men ej privat som jag brukar säga. Känner ej att jag har så mycket mer spännande eller allmänintressant där heller att förtälja.

Därför avslutar jag nu mitt skrivande i kennel Roxannes blogg.
Vem vet, det kanske blir en liten hundbok någon gång eller kanske en blogg som handlar om något helt annat i framtiden.

Kommer dock att låta den ligga kvar precis som den är nu, för jag hoppas att en del jag skrivit om tex hundavel, omplaceringar, kasterering, spanska gatuhundar mm mm. kanske kan vara intressant att läsa även längre fram & kanske av nya Roxanne-hundägare. Kanske även en del av bilderna kan vara roliga att se för hundfolk.

Kennelns något antika hemsida ;-) finns kvar som vanligt.


Tack för mig!


Susanne

1a nov 2009


Hoppas er helg varit bra. Själv har jag mest gått i skogen med hundarna, läst & lyssnat på musik.


Tror jag skrivit om Spotify här tidigare. Vilket fantastiskt program & dessutom gratis. Bara att söka efter den musik man gillar & sen lyssna, man kan göra egna spellistor & även exportera dem till andra man känner som oxå har programmet, samt förstås ta mot andras listor.
Har kopplat ihop datorn här i köket med stereon & en stor fördel med att bo på vishan är att man kan lyssna högt, riktigt högt!

Hjälpte Hugo i går med att oxå köra igång programmet samt att fixa egna listor. Så nu dånar det även från övervåningen. Roligt att introducera gossen för en massa musik som jag gillar, Creedence Clearwater Rewival tyckte han mycket om, snacka tidlös musik. Här är en av mina favoriter med dem, Long as I can see the light. http://www.youtube.com/watch?v=SFP5afPweVI

Musik är verkligen en viktig del av livet, är man glad blir man ännu gladare, är man ledsen & nere, så hjälper musiken. Man kunde inte annat än att bli glad i torsdags, då jag såg Moneybrother. Vilken spelglädje, vilket tryck,  stod inte still många sekunder under deras nästan två timmar långa spelning. Härligt!

Ella & jag har nyss varit i metropolen Almunge, city alltså, vid Konsum, gått runt där & insupit atmosfären ;-) Nejdå, men Ella behöver se lite av värden i bland & inte bara träden i Faringe!

Susanne

Satir eller sjuk humor, piggar upp den dystraste, gråaste dag.  Varsågoda några Lindström!

RSS 2.0