Gäng


Valpträff i dag vid Fjällnora friluftsgård. Så skoj med alla trevliga hundar & duktiga hundägare!!


Valparna födda i januari respektive mars 2008, samt en & annan vuxen Roxannehund.Susanne

Dräktighet med mera


Fin morgon, solen strålar över min del av värden, dvs "metropolen" Almunge.


I natt var det snöstorm av & till & kallt så man huttrade, var bl.a ute & körde bil, jobbade.
En liten söt & aningen vimsig gumma kallde mig hela tiden Lucia & sa att det strålade om mig, väldigt rart sagt ; -) Speciellt då man känner sig så trött & blek som en zombie.


Har fått flera önskemål om att skriva några rader om den dräktiga tiken.
Första tecknen kan man se då tiken gått ganska exakt 3 veckor, för då fäster fostren vid livmoderslemhinnan. Tiken kan då må illa & äta dåligt någon dag.
Vid ca 4 gångna veckor kan man känna fosterblåsor om man är van, en barnmorska lärde mig hur man palperar & känner.
Vid ca 5 veckor ser man på magens omfång att tiken blir rundare.
De tre sista veckorna av dräktighetens 9 veckor, är det en rejäl tillväxt av fostren & det är oxå då jag ger 3 mål mat per dag av ett kraftigare foder.
Tikens allmän tillstånd är ofta då lite flåsigt & en smula ansträngt & hon behöver komma ut ofta för att göra sina behov osv.
Inte konstigt när man tänker på vad som under blott 9 veckor utvecklas i henne.
Tex vid 7 valpar, som vid födsen väger ca 450 gram styck + moderkakor, fosterhinnor & fostervatten, då är vi uppe i en vikt på ca 4 kg. Tänk på att en vuxen Goldentik väger 30 kg i vanliga fall & som sagt bara går 9 veckor.
Jag tycker det är fantastiskt att det funkar! Sen är det ju inte speciellt ovanligt att de kan få upp till 10-11 valpar, & då hamnar vi på mycket högre vikt förstås.


Spännande med era tankar & åsikter efter mitt förra inlägg. Prins på vit springare eller kanske snarare prinsessa i ditt fall, Lasse med Gordon. Kul att det funkade så för dig i alla fall, med Lena!
Själv är jag inte så kinkig, behöver inte vara nån på vit springare, går även bra med andra
fordon tex mc, eller liknande...

Nu ska jag sova min natt i efterskott, sen på eftermiddagen blir det några timmar It-utveckling. Tur att båda hjärnhalvorna är med en fortfarande trotts åldern & att man kan växla spår som en kamelont : -)

Susanne


Högdräktig tik, Vera 9 maj 08, fick sen den 15 maj.Tik med 7 veckors valpar, Freja 9 maj 09. Vilken skillnad, eller hur.


Mia & Klara


Jag kommer att sakna dem, Mia & Klara på söndagkvällarna. Vilken underbar humor, ganska svart med många mått av kvinnlig självinsikt, annars kan man inte skapa figurer som Gulletussan, Tabitha & Görel hundtränaren , m.fl.

Självinsikt ja, det är något man måste försöka ha om man ska föda upp hundar, dvs man måste på ett kritiskt & osentimentalt sätt, se vad det är man fått i sin avel. Annars kan man inte utveckla &  förbättra aveln. Man måste kunna skilja på individens värde som fin & bra hund, med dess värde som avelshund.

Självinsikt, är väl aldrig fel. Fast ibland är det lättare att köra taktiken, "anfall är bästa försvar" eller strutsmetoden, "köra huvudet i sanden" & förtränga, inte låtsas om eller se saker. Men sanningen brukar ju hinna i kapp en förr eller senare i alla fall.

Fina dagar ute nu, det börjar lukta vår. Nån sa att det är ruttet vatten som luktade i naturen. Men det bryr jag mig inte om, det luktar vår för mig ändå.

Susanne

En liten betraktelse...

Högt i tak


Nu har jag hämtat hem Cissi (Guess Cocktail for Roxanne), hon är så rund & fin runt magen & skall ha smått om ganska exakt två veckor. Jag ser så mycket fram mot det.

Vilka fina dagar vi haft här på sistone, sol. Har fikat på min trapp i lä & sol varenda dag nu.
Fin prommenad nu på morgonen, solen kikade fram fast det var rätt kallt & alla fåglar kvittrar nu, liksom nyvakna ur vinterdvalan.

Var till min uppfödarekollega & goda kompis Birgitta Jansson kennel Graceline i Rasbo, igår kväll & kikade på hennes fina valpar, käkade våfflor & umgicks med ett helt gäng uppfödare. Här i Uppland är vi många Goldenuppfödare, men jag har aldrig upplevt konkurrens eller illasinnat snack, det är precis tvärtom faktiskt. Vi stöttar varandra i med & motgång & har det skoj & högt i tak då vi ses.

Ha en bra helg.

Bra resesida med fina bilder! http://www.madmartin.org/blog/

Susanne


Diverse fåglar över Uppland i mars 09

Hur är det möjligt?!?


Hur är det möjligt att Scan, ett av Sveriges största slakterier kokar grisar levande?!?!
Hörde det på radions nyheter i dag, & det var inte bara 1 av bolagets slakterier, utan 4-5 stycken som utsatt djuren för det.
Sverige som jag trott vurmat för en human & anständig djurhållning. Köper alltid Svenskt kött, trots att det är dyrare för jag inbillat mig att djuren slaktats under anständiga former.
Hur kan människan ta sig rätten att behandla djur så fullständigt ovärdigt & utan någon som helst empati? Det övergår mitt förstånd. Fy faaan.
Funderar allvarligt på att sluta äta kött. För utom det viltkött (älg, rådjur & kronhjort) jag får av pappa & där jag vet att djuren levt ett liv i frihet & sen dött utan smärta i språnget, i det fria.

Varit på företagaremöte i dag, inspirerande & bra. Behöver det verkligen, det är lätt att tappa focus & gnista när man arbetar själv & ofta i mitt fall, hem i från.

Hundarna glada & vår-pigga. Älstekatten, Flippan, gick ut i solen i dag, för första gången sedan i höstas. Det blir nog en vår även i år. Tänk vad man behöver den.

Susanne

Hugo gillar att fota, denna med fint ljus, från mitt sovrumsfönster (ruta mellan), kl 18.50 i dag 17 mars.

Utställning...


Lovade återkomma med några rader om dagens utställning i Enköping.
Mary slutade som 3a bästa tik & det är jag rätt nöjd med. Hon skötte sig alldeles utmärkt. Malin Stråle var med oss, trevligt! Hon fotade en hel del, vill ni så kika in under "vardagsbilder 33" på hemsidan www.kennelroxanne.se där Malins utst.reportage finns.

Nu ska jag gå ut i solen en stund.

Ha en bra vecka.

Susanne

Innan vi åkte hem


Smälter


Intensiv vecka, nu har jag ännu ett jobb, det senaste på nattetid. It/layout/web/utbildning, jobbargubbe, & äldreomsorg, tur att man är mångsidig i dessa tider.
Så behöver ni någon med en eller fler ovan nämda färdigheter, vänd er med förtroende till företaget "allt mellan himmel & jord"  ;- )

I morgon skall vargMary ställas ut i Enköpings ridhus, Vinthundsklubben.
Samma dag hon & hennes bror Maxim fyller 2 år. Hoppas hon vinner, får man skriva så?!
Fast jag bryter inte ihop om hon inte gör det heller.

Nu smälter det som bara den ute, ska strax gå ut & ta reda på det som nu kommer fram här & var, tror ni hajjar vad jag menar.

Igår köpte jag en Påsklilja, det går åt rätt håll nu.
 
Hörde denna på radion nyss, Ta mig till havet med Peter Lundblad.  Man riktigt känner sommaren när man hör den. http://www.youtube.com/watch?v=Tu1OpV2sfGc

Återkommer med rapport & lite bilder från utställningen.

Ha en trevlig helg.

Susanne

Så här såg Mary ut vid 5 v ålder

Avlägset...


Det där med vår som jag tjatat om ett tag, känns så avlägset nu. Här är det snö så långt ögat når & mer & mer kommer det. Sen igår har det säkert fallit 1,5 dm.


Lovade berätta lite om vad jag tyckte om de Finska hundarna & om hur det är att döma hund rent generellt, någon undrade bl.a om det är arbetsamt/slitigt.
Resan & arrangemanget var trevligt & bra, kvaliteten på hundarna väldigt varierande men med några guldkorn. Min bästa tikklass var fina hundar.

Att döma hund är oerhört skoj & givande, det är en ynnest både att bli inbjuden & att ges chansen att få möjlighet att gå igenom ett stort antal Golden retriever.
Uppdraget i sig handlar om att serva utställarna som betalt för att få en kvalitetsmässig anatomisk bedömning ut i från rasens standard, av sin hund. Man måste gilla hundar & folk, kunna lugna både stressade hundar samt ägare, helt enkelt  ha en något sånär pedagogisk förmåga samt helst besitta en rejäl dos av social kompetens.
Dessutom anser jag att man som domare skall diktera adekvata, långa kritiker som verkligen är nyanserade, positivt & negativt (för hur tråkigt är det inte att få endast en rad nedskriven i kritiken) samt i konkurenssen motivera sig muntligt så att publik & deltagare förstår hur man tänker.
I sin roll som domare måste man vara utrustad med stor integritet & ge blanka fanken i vem som råkar hålla i hundens snöre, eller om det står folk utanför ringen & pratar om ens bedömning i negativa termer.
Man måste oxå kunna fatta snabba beslut  & sen stå upp för dem. Sen så måste man kunna hålla totalt fokus & tempo  i 5-6 timmar, man kan alltså inte tillåta sig att bli trött eller tappa tråden, därför är man rejält trött i skallen efteråt.
Vill man vara hela hundvärdens kompis & älskad av alla ;-) så är att döma inget att rekommendera.
Men jag tycker det är fantastiskt roligt att döma!
Detta mycket kort om att verka som domare.


Polly är nu parad efter konstens alla regler & nu hoppas vi på fina valpar.


Tack till x-mannen Lelle som ombesörjde dit & hemtransport av Polly till hanen Ture då jag var bortrest. Tack oxå till Malin Stråhle som bodde här & tog hand om mina djur samt inte minst, till Karin & Steffe som i vanligt ordning hade Hugo som "sin" unge hos sig. 
Vem vore man utan sitt fina hjälpande nätverk...


Annars är läget för mig ungefär som för många andra i dessa konjunkturens djupa dalar, tufft är bara förnamnet, vad gäller arbetstillfällen mm.

Nu ska jag ut & skotta.

Susanne

Polly i Sala okt 08. Foto Monica Wessberg

Vårtecken


Skrev här sist att jag längtade efter våren så mycket. Nu på morgonen vid 7-snåret då jag vandrade runt med min fyllhacka & spade på tomten så hör jag plötsligt ett kacklande från himlen. Två sångsvanar flyger förbi över min & hundarnas skallar.
Det var för mig ett riktigt vårtecken.


I morgon dömer jag & min goda vän Helena Nyberg, kennel Guess i Åbo/Finland, ska bli mycket spännande & intressant. Att vi sen får kryssa på Östersjön (åker från Värtahamnen vid 19 i kväll & hemma igen måndagmorgon), umgås, äta god mat & ha det skoj, gör inte saken sämre. Återkommer med mina tankar om de Finska hundarna i nästa inlägg.

Jag hade förmånen, kan inte annat uttrycka det, än att för en andra gång få se Susanne Biers fantastiska film "Efter bröllopet"  från 2006, i går kväll på kanal 1.
Det är den mest tänkvärda, berörande, ömsinta, levnadsglada & så oändligt sorgsna film jag någonsin sett. Den berör på alla plan. Hugge undrade till slut om jag var sjuk, för tårarna rann i strida strömmar hela tiden på den pinsamma snörvlande morsan...
Hur som helst, Rolf Lassgård spelar den ena huvudrollen, & jag tror det är hans livs rollprestation. Se den om ni inte gjort det.
En annan film som oxå är helt fantastisk & berör lika starkt av samma regisör Susanne Bier, är "Älskar dig för evigt" från 2002 med bla Mads Mikkelsen (han har oxå en av huvudrollerna i "Efter bröllopet") Vilken skådis & så fin att se på. Den handlar om hur livet dramatiskt kan förändras över en natt pga av en olycka &  att okuvlig kärlek bara uppstår & hur allt detta för alltid förändrar livet för många inblandade. Fin film som i andemeningen vill säga att hur svårt & smärtsamt det än är, på kort sikt, så måste varje människa ansvara för sitt liv &  följa sitt hjärta. Tänkvärt....

Nu åker Polly & jag till Knivsta igen för att träffa den tilltänka "maken" Ture, vi hoppas det är mer rätt i tid i dag. Håll tummarna.

Ha en fin helg!

Susanne

Vackra Sångsvanar

Värmedyna


Snö & ännu mer snö från himlen, men som tur är så smälter det undan för undan. Jag längtar efter våren nu.


Är ganska frusen av mig, tur att man har sina fina små katter som fungerar som levande värmedynor. Dvs gärna placerar sig på ens mage eller bröst under filten, mysigt spinnande.

Har inte haft så mycket att skriva om på ett tag, rart att ni är några (såg jag i kommentarerna) som saknat mina rader.

Idag har Polly (Roxanne Flower Power) & jag varit till Ture (CH Trewater Overture) med matte Annika utanför Knivsta, för att få några barn gjorda ;-) Men det var lite för tidigt, Pollan hoppade förskräckt undan & undrade vad "gubben" pysslade med  (Första gången för henne).
Vi försöker på lördagmorgon, då går det säkert bra.

Susanne

Bea & MiniRSS 2.0