Valborg & 18 år


Nu har Polly kommit hem. Tack & lov hade jag helt fel. Hon är helt klart normaldräktig, dvs, det är säkert 5 valpar i alla fall & det innebär med all sannolikhet en helt normal valpning! Omkring den 7-9 maj skall hon ha. Skall bli så roligt med smått i huset i gen:-)

Vacker Valborg i år! Jag har jobbat några nätter nu & skall så även göra i natt. Blev varken silllunch eller annat traditionsenligt firande i år.

I morgon på 1a maj blir min mellanson Erik 18 år!
Herregud så tiden går fort & nu blir han myndig.  Jag vet, nu låter jag som en gammal klyscha. men det är sant, tiden bara rusar fram.
Martin, den älsta gossen, 20 i år & för närvarande backpacker i Asien.
Honom fick jag alldeles nyss sms från. Han är på en ö i i Malaysia, där de har el 2 timmar/dag & där vattnet var fantastiskt & i morgon skulle han dyka
(tog dykarcert i Thailand nyss) med sköldpaddor.
Vad underbart det låter! Undrar varför inte jag gjorde sånt vid 20-årsåldern...
Hade fullt sjå med att ta hand om mina hundar istället. Men vem har sagt att man inte kan göra sånt vid kanske 45 i stället!

Jag önskar er alla en riktigt fin vårhelg!

Susanne


Våren


Vilken sällsynt fin vår-helg vi haft!


Har hunnit med en tur till sjöängen & fågeltornet, med ett gäng hundar, min kikare & kaffe.
Så häftigt att beskåda det enorma livet i sjön & i vassarna. Det finns en anteckningsbok i fågeltornet där man kan läsa & skriva ner sina fågelobservationer. Det vågar aldrig jag göra, skriver säkert helt fel, typ tror att en Kanadagås är en Blåmes ;- ) Nä inte riktigt, men nästan. Hur som helst,  funderar allvarligt att gå någon ornotologikurs i vinter.

I morse gick jag med hundar, en lika fin sväng vid Fjällnora friluftsgård. Hundarna badade & faktiskt jag med, nästan i alla fall. Gick i upp till knäna, fast det var väldigt kallt, brrr.

Har släpat kvistar/grenar & sly från tomten & hundgården idag på eftermiddagen, till en stor hög Hugo & jag ska elda. Ser ut som jag haft ett kraftigt kattangrepp på hela överkroppen, rivmärken, småsår & diverse blånader. Lelle, x-mannen med hjälp av Hugge har kört loss ordentligt med motorsågen, toppen för nu kommer solen till sin rätt mycket bättre!

Kort sagt, man vill bara vara ute denna årstid!


En stor eloge till mina goda kompisar som höll Roxanne-fanan högt i går på SKKs utställning i Västerås!! Grattis oxå till era resultat!! Kunde inte åka pga familjeangelägenheter.Länge sedan jag skrev något om musik. Detta är en gammal klassiker, som  är lika vacker som tankeväckande. True Colours med Eva Cassidy (Cyndi Lauper i original) http://www.youtube.com/watch?v=4SIX-Qp6v4k

Susanne

Sjöängen


Mary i sol & blåstSjön i förgrunden & Maxims bakhuvud i bakgrund


Sånt är livet...


För alla som undrat lite skeptiskt om hur det skall gå med katter & fåglar.
Det går jättebra, fåglarna sitter på katternas ryggar hela dagarna ;- ) Inte riktigt kanske...men det är nog inte långt ifrån. Hur som helst pippina är så fina att se på & låter vackert!Har varit i Tierp sedan i morse & deltagit på Yrkesdagen. Ett arrangemang för elever mellan årskurs 1 & 5 på en skola. Min goda vän Eva är lärare där & bjöd in mig i rollen som hunduppfödare & it/data människa. Så roligt att möta alla dessa härliga, vetgiriga små människor & förhoppningsvis kunna svara på alla deras frågor samt ge dem en bild av det jag sysslar med!!
Annars en rörig & slitsam vecka ur de flesta synvinklar. Tufft på jobbfronten, inte många företag som köper några It.tjänster i dessa lågkonjunkturens dagar. Har tack & lov fått ett längre sommarvik inom äldreomsorgen, natt.

Sjukdomar i familjen på flera håll. Konstigt att man måste vara som en hemsk ångvält för att de som är sjuka ska få rätt  till adekvat vård. Nu senast en akutremiss som försvunnit, så den sjuke fått gå i två månader helt i onödan & mått elände. Vad gjorde vårdcentralen, som jag ringt till etthundraelva gånger & frågat om de verkligen skickat iväg den.  Inget.
Tills undertecknad, dvs ångvälten ringde runt på hela UAS & frågade, spårade & tjatade.
Den fanns inte där. Ringde då husläkaren & lämnade faxnummer till rätt mottagning samt krävde att de skulle faxa den omgående...
Kan inte låta bli att fundera på hur folk som är sjuka & kanske äldre & inte har anhöriga som driver deras sak, klarar sig.Våren är här, det är så fint & vackert ute!


Sädesärla

Hundarna mår bara bra & ligger nu ute i solen på framsidan & njuter.


Ha en fin helg!

Ångvälten Susanne, men vem kan vara omtyckt & förstådd av alla...

Tofsvipan bor nedanför mig!

Fåglarna


I dag har vi hämtat hem fåglarna!


Hugo & jag har varit barnsligt förväntansfulla & spända sista dagarna.
Först hämtning av,  om fåglarna helt ovetande, mamma på Bromma flyg & sen raka spåret till Höganloft i Märsta. Efter mycket om & men lyckades vi baxa in buren i bilen.
Hur som helst, hemresan gick bra, fåglarna tom kvittrade nån gång & mamma undrade lite försynt, "vad ska man ha de där småpapegojorna till"
Väl hemma  visade det sig med all tydlighet att inte enbart jag & Hugge gladde oss åt nytillskotten...så jag har uppfostrat både katter & hundar rejält i dag & nu börjar alla hitta sina platser här igen.
Den gula vackra honan kallar vi Gullan & hanen, som är grön har Hugo döpt till Kawan (efter Kawasaki) . Om några dagar då Gullan & Kawan landat mer här hos oss så ska jag börja pyssla mer med dem, handträning mm & så skall de få komma ut i köket.

Hundarna mår bra de med!

Susanne
.
Agapornis/Lovebirds


Nu är det lite kyligare ute igen, sådan är våren.


Cissi börjar bli sitt vanliga jag igen, dvs alla hormoner börjar normaliseras. Hon & hennes kropp & psyke var förstås inställda på ungar rent hormonellt. Så de första dygnen efter snittet var tuffa med oro, mjölk i juvren osv.  Tänk så fort de läker trots allt både själsligt & kroppsligt. Har sagt det förr, hundar är fantastiska!


Tack till Malin Stråle, ung, duktig hund/djur entesiast med ett gäng hundar hemma, bl.a en tik från mig, Roxanne Vectra. Malin kom hit först för att deltaga på sin första valpning, men eftersom den aldrig kom, blev kvar i drygt en vecka. Under dessa dagar hann Malin bl.a med att trimma fyra av mina Myskoxar, nej menar förstås Goldentikar, fixa mitt staket på åtskilliga ställen så Jossan & Olga ej längre kan ta sina små utflykter här på kullen. Utfodra, gå prommenader, bada hundar, åka med på hundutställning mm mm & inte minst bevista en stor påskmiddag med min bullriga familj & vänner.
Vilken tjej, så himla driftig, kunnig & värdens raraste! Tänk om man hade råd att anställa henne som kennelflicka! Blir definitivt den dagen jag vinner 10 mille på en lott & då ska hon få en månadslön som heter duga :-)Var nyss & tittade på Polly, Roxanne Flower Power, som till vardags bor med familjen Blomkvist & tre goldenkompisar, alla Roxanne dogs, ett par mil här i från.
Polly skall ha valpar men Ture, CH Trewater Overture, om drygt tre veckor. Det blir inte många där heller, en kanske två valpar...
Det jag är rädd för är just det som precis har hänt, dvs att det blir komplikationer vid valpning om det är få foster, se mitt förra inlägg. Funderar på att låta ta en röntgenplåt på henne för att veta exakt antal, så att jag kan vara förberedd.
Men nu ska jag inte måla fan på väggen i förskott. Kan vara så att Pollan döljer fostren väl då hon är väldigt vältränad & första gångs tik (dvs ej haft valpar tidigare) & kanske är det så att det är nu hon börjar lägga ut. Vem vet, det får den närmsta framtiden utvisa.


Mycket fortplantning, liv & död här nu, men så är livet i hög grad med djur & i synnerhet med avel. Kanske kan det ge er som tittar in här lite insyn & kanske aningen insikt i hur livet som dogbreeder i första hand ser ut,  men även som människa, kan te sig.
Om det nu finns en & annan som tror att ha kennel mest handlar om gulliga valpar, glassiga segrar på hundutställningar & inte minst grova inkomster på alla dessa gulliga valpar, så hoppas jag att de får en mer realistisk & nyanserad syn på saken.
För utan att ha ett stänk av galenskap i sig, stor kärlek till djuren, oerhört avelsintresse, att förvalta & utveckla. Dvs en stark okuvlig passion för detta, så skulle man inte göra det här, utan nöja sig med en eller max två hundar som "normala" människor & vara glad & nöjd med det.Hugo & jag skall förmodligen skaffa två Agapornis.
Vet ni inte vad det är?!
Vi pratar Papegojor här, dvärgpapegojor alltså. Helene & Moa, kennel Rossmix, erbjöd sina små bedårande ungfåglar, ett par till oss. Vi får gentilt låna dem först för att se hur livet med Papegojor kan vara. Har ingen erfarenhet av fåglar så, förutom en grön Undulat i min tidiga barndom under en kort period, Pelle hette han. Så Hugge & jag läste på & snackade i hop oss & insåg hur himla skoj det skulle vara!
Vadå lagom...;-)

Susanne

Vackra, eller hur?!

Sorg & glädje


Att syssla med detta dvs levande väsen, som ju hundar är, är oftast skoj  & ibland ledsamt. I dag har varit en sådan dag i allra högsta grad. Sorg & glädje.

Med Cissi som jag skrivit så mycket om här & hennes väntade valpar, gick det inte riktigt som jag hade hoppats & trott. 
Cissi kejsarsnittades idag på Ultuna, 1 valp som var död blev resultatet.
Hon hade, som jag skrivit här, gått rejält över tiden, men då hon mått prima, ätit som en häst & inte haft några tecken på att öppningsskedet börjat så har jag avvaktat (trodde helt enkelt hon parats alldeles för tidigt, dessutom var jag helt säker på att hon åtminstone hade 3-4 valpar i magen) Om jag misstänkt att det endast var 1 valp så hade jag förstås åkt för länge sedan. Saken är den att endast en valp ibland ej förmår att starta valpningen (valparna utsöndrar ett hormon från binjurarna som startar förlossningen)
Tråkigt är det & jag känner mig rätt slut, just detta som är den svåra biten med att vara hunduppfödare, att hela tiden göra viktiga avvägningar, följa sin magkänlsa & intuition, att inte ha någon att luta sig mot, för veterinärerna kan i detta fallet oftast mindre & det finns inget svart eller vitt. Så i slutändan måste man lita till sig själv & sitt eget omdöme.
Så min påsk blev inte så lugn & relaxad i naturen som jag hoppats, har mest gått & stirrat på stackars Cissan & funderat på om jag gör rätt osv. Hur som helst, jag är glad för att Cissan trots allt mår bra & när man ser den fantastiska tillit dessa kära djur har för en, så kan jag inte bli annat än oerhört ödmjuk inför livet & ganska rörd i mitt hjärta.

Så har vi ju glädjen oxå. I dag blev Varg Mary Champion, endast 2 år & 20 dagar!
Detta tack vare mitt fina, värdefulla nätverk av härliga kompisar, som alltid finns där då man behöver dem! Då jag av förklarliga skäl ej kunnde åka hem i från i morse, så tog Malin Danielsson & Malin Stråle, resolut med sig Mary & GoldenVera till Kistamässan. Där mötte Monica Wessberg upp & tillsammans "roddade" denna trio runt rubbet & tog som sagt hem Marys Championat! Tack snälla ni!!!!!

Nu höll jag på att glömma bort Karin & Stefan igen (syrran & svågern), ni är toppen som alltid finns där i vardagen för mig & mina ungar!! Som idag då jag suttit på Ultuna, så har Hugo sin självklara bas & trygghet hos er, tack för det!

Nu ska jag sova.

Susanne

S U CH Furlongs Mary-Lou, blott 9 veckor & nyss hemkommenGLAD PÅSK!


Skärtorsdagen är det som bekant i dag. Undrar om det betyder att man ska skära varandra då, får fråga min kompis Lillan som jobbar hos Polisen, om det kommer in fler knivskärningar, än annars....tycker ni att jag är morbid? Det stämmer bra det ;-)

Hur som helst, hoppas det kommer hit några söta påskgummor & gubbar i dag, har laddat upp med godis.

Nej inga valpar ännu, att det ska vara så trist att vänta. Cissi mår bra & det är ju huvudsaken.

Påsken är en fin helg, mest för att den infinner sig på våren. Jag ska mest softa & vara ute i  naturen varvat med en & annan Påskmiddag med vänner & familj. På söndag ska jag till nya Kistamässan & ställa Golden Vera & Varg Mary.

Glad påsk vill jag önska alla som ser detta!

Susanne

Inga valpar än...


Tänk hur det kan vara när man väntar & väntar på valpar. Telefon ringer stup i kvarten,
- har det inte blivit nåt än?!?


Jag inser nu att Cissi parades tidigt, dvs att även om parningarna var lör & mån, så skedde befruktningen senare, kanske på onsdag/torsdag. Vilket gör att hon gått tiden ut i morgon eller på torsdag. Låter det märkligt att hon befruktades flera dagar efter parningen?
Så fiffigt är det, om sperman är av god kvalité & miljön i tiken är gynnsam kan spermierna leva ända upp till 5-6 dagar i tiken, efter parning. Visst är naturen fantastisk!
Hur som helst, Cissi mår alldeles utmärkt, äter fortfarande, har inga konstiga flytningar, så det är bara att vänta vidare utan någon oro!

Ha det fint!


SusanneTranor


Vaknade vid 6 i morse av att lilla Cissan, kräktes i min säng ;- ) Så kan det vara då man som vovve snart ska föda & när man som jag är hunduppfödare.

Hon ligger helst bredvid mig i sängen, vill vara nära. Bra för min del oxå, så jag har koll på henne. Valplådan bryr hon sig inte mycket om, den står bäddad & klar på golvet.
Alltså inga valpar här ännu, men kanske i natt eller i morgon. Öppningsskedet pågår för fullt, Cissi är liksom inne i sig själv. Tikarna får ett väldigt speciellt uttryck i ansiktet & ligger med frambenen väldigt karakteristiskt framför kroppen.

Här är det annars fåglarnas vår på alla vis. Tranorna går omkring nedanför min tomt & utbrister i sina ur-tids skrik á la Jurassic park. Mäktigt & helt fantastiskt!! Så varför resa långt till Hornborgarsjön?! Dessutom simmar ett gäng Svanar här & Toffsvipan far runt i luften.
Det är vår & jag älskar det!
Har de senaste dagarna ätit de flesta måltider utomhus, tänk att det bara är början av April!

Erik min strax 18-åriga son & jag hade en fin eftermiddag i naturen i går, fikade, fotade & löste en del värdsproblem. Man får vara glad att de vill umgås med en, i den åldern!

Ha en fin dag!

Susanne


Lite fler vårbilder. Känns som man vill föreviga denna årstid.
Erik & dogs

Vårdag


Våren i bilder från i dag 2 April.

Jossan & Olga badar, luktar & njuter.En fjäril!
Årets första Blåsippor, så fina!


Gos med hundarna på trappen, utan jacka & i solen! Cissi bredvid mig, med tjocka magen.


Susanne

Väntans tider & 1:a April


Väntans tider här, Cissi ska ha valpar i dagarna.
Hon har på lördag gått 63 dygn från första parningen. Men jag tror det var andra parningen, dvs 63 dygn på måndag, som "tog". Hon är fortfarande väldigt lugn, äter bra & precis som vanligt. Det är nämligen så att tikarna ett par/tre dygn innan valpning, börjar gräva, häscha & bli allmänt introverta = öppningsskedet har börjat.

Jobbar hem i från, vilket passar bra så jag har koll på henne & hela förloppet. Dessutom är jag förkyld & lite halvhängig, rätt skönt att arbeta hemma då.

Våren kom till slut. Tänk så mycket fåglar som flyttat hit nu. Har ni hört talas om den nya arten, den nyligen upptäckta, Fimpsparven? Märkligt namn, men den lär heta så. Några fågelskådare i Frankrike fann arten för ca ett år sedan.

Tänk så det svajjar nu, för många människor. Tänker förstås på rådande konjunktur & alla varsel samt arbetslösa människor. Senast i går varslades 350 personer på Sandvik i Gimo.


Susanne

RSS 2.0